Træn struktureret og lær hvalpen at være alene hjemme
Det er unaturligt for din hvalp at være alene. Derfor er det en god idé at give sig god tid og træne struktureret, så den vænner sig til det og bliver tryg ved, at du går fra den.
Tænk i rutiner
Det er smart helt fra starten at etablere den dagsrytme, som din hund skal have fremover. Det betyder, at selvom du har hvalpeorlov og er hjemme, så bør du lære hvalpen at være inaktiv i den periode, hvor du senere vil være på arbejde.
Det betyder, at du typisk vil være aktiv med hvalpen om morgenen, have hvileperioder om formiddagen og herefter aktive perioder igen om eftermiddagen, hvis du har almindeligt dagsarbejde.
Sådan starter du
Du bør starte med træningen lige så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem – som regel allerede efter et par dage. Hvis hvalpen er godt træt, når du begynder træningen, vil den være mere tilbøjelig til at være rolig og afslappet. Sørg derfor for, at den har været ude at gå tur og lavet foderaktivitet inden du starter.
Du kan med fordel lægge alene hjemme træningen i hvalpens hvileperiode. Start med at vænne din hvalp til at være adskilt fra dig, f.eks. ved hjælp af et børnegitter. På den måde kan den stadig se dig, men ikke komme hen til dig.
Giv den gerne en rolig aktivitet, som f.eks. et tyggeben eller en Kong fyldt med lidt dåsemad. Måske skal du være lige på den anden side af gitteret i starten – det vil afhænge af din hvalps tryghed i situationen.
Byg på succes
Det gælder om at udvide hvalpens tærskel uden at overskride den. Hvis tærsklen bliver overskredet, vil hvalpen nemlig få en ubehagelig oplevelse med at blive efterladt og den følelse risikerer du at bygge videre på fra gang til gang. Hold i stedet fokus på små fremskridt og rolig adfærd.
Gå ud ad døren – i kort tid
Mange hundeejere begår den fejl at være væk for lang tid i starten. Bare det at gå ud med skraldespanden kan være for lang tid for mange hvalpe. Start derfor med at åbne og lukke døren, mens du stadig er inde i hjemmet.
Målet er at få hvalpen til at synes, at du er tilpas kedelig, så den vælger at ignorere dig og fortsætte med sit tyggeben eller sit Kong hvalpelegetøj.
Når dette sker, kan du gå ud ad døren og ind igen med det samme. Nu vil din hvalp højst sandsynligt reagere, så du skal blive ved med dette trin, indtil hvalpen igen synes du er kedelig.
Derefter kan du blive stående et par sekunder, inden du går ind igen. Dette vil ofte være rigeligt at træne de første dage.
Hvis det fortsat går godt, kan du øge tiden udenfor døren med et par sekunder ad gangen. Jo langsommere du går frem på dette tidlige trin, desto større er sandsynligheden for, at hvalpen lærer at acceptere dit fravær.
Øg tiden langsomt
Hvis hvalpen piber eller gør, så lad være med at gå ind til den. Vent et øjeblik for at se, om den skulle holde op. Hvis det ikke sker hurtigt, så afled hvalpen ved at lave en lyd udenfor. Når hvalpen har tiet stille et par sekunder, så gå ind til den og lad som ingenting.
På denne måde undgår du, at hvalpen lærer, at den kan ”kalde dig tilbage”. Gå et skridt tilbage i træningen og fortsæt først, når hvalpen igen er tryg ved dit fravær.
Når du kan være væk i 5 minutter udenfor døren, kan du øge tiden et halvt minut ad gangen, og når du er oppe på et kvarter, kan du øge med fem minutter ad gangen. Snart kan du gå væk fra hjemmet og løbe et ærinde, mens du træner din hvalp i at være alene.
Undgå at blive forudsigelig
Husk ind imellem at være væk i kort tid, når du er nået op i tid, så hvalpen ikke tror, at du altid er væk i længere tid, hver gang du går ud ad døren.
Undgå at få for mange faste ritualer, der kan fortælle hvalpen, at du går for at være væk i længere tid (bestemte tasker, jakker, rækkefølge i morgenritualerne, m.m.).
En rolig morgen giver en rolig hvalp
Det er en dårlig idé at fare rundt og pakke dine ting i sidste øjeblik. Sørg for at planlægge afgangen, så du har 15-20 minutter til at sidde stille og roligt med en kop kaffe.
Hvis i er en stor familie, der skal afsted på samme tid, kræver det lidt koordination. Men det lønner sig ved, at hvalpen ikke er helt ”kørt op i stress”, når du går fra den, fordi den har haft tid til at falde til ro.
En lang afsked er en dårlig idé – men det er okay at sige ”bliv der” eller ”vi ses”.
Hvis din hvalp har ødelagt noget
Hvis din hvalp har bidt noget i stykker, mens den var alene, så lad være med at skælde den ud. Hvalpen er ikke i stand til at forbinde din skæld ud med den forbudte handling, der måske er gjort for mange minutter siden.
Når hvalpen ser ud til at skamme sig, er det ofte naturlige signaler, som hvalpen viser, for at dæmpe din vrede eller irritation over det ødelagte. Hvis den destruktive adfærd fortsætter, kan det være tegn på utryghed eller stress og så bør du søge hjælp til at få løst problemet.
Hvor længe må hvalpen være alene?
Din hvalp bør ikke være alene en hel arbejdsdag. Du bør i stedet få nogen til at komme forbi efter et stykke tid og blive hos hvalpen, indtil du kommer hjem. Generelt bør en voksen hund ikke være alene mere end 6-7 timer, og tiden er selvfølgelig væsentligt kortere for en hvalp.
OPSUMMERING – ALENE HJEMME TRÆNING
- Beskæftig hvalpen med en rolig aktivitet, når den er træt.
- Træn adskillelse i hjemmet først, dernæst træning på hoveddøren.
- Gå ud ad døren og ind igen med det samme. Gør dette mange gange indtil hvalpen ikke længere reagerer på det.
- Øg tidsrummet udenfor døren langsomt (sekunder ad gangen).
- Ved 5 minutter udenfor døren – øgning af tid med halve minutter ad gangen.
- Ved 15 minutter udenfor døren – øgning af tid med 5 minutter ad gangen.
- Husk ind imellem kun at gå ganske kort tid.
- Få ro på hjemmet (og hvalpen) 15-20 minutter inden afgang
God fornøjelse med din og din hvalps vigtige træning!
HVEM ER KATRINE HAMMER?
Katrine Hammer er medejer af og veterinærsygeplejerske på Hundeklinikken. Hun er uddannet hundetræner og har rådgivet hundeejere om hundetræning og -adfærd 20 år.
Hun er certificeret Fear Free Veterinary Professional på eliteniveau og er stifter af online initiativet Dyrlægeskræk og hun underviser fagpersoner i dyrevenlige klinikker, stressfri og frivillig håndtering mv.
Læs mere om Katrine her.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
/i Forside /af GlennArtikel om os: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt
/i Blog, Forside /af anneDansk Kennel Klub har bragt en flot artikel om vores klinik og positive tilgang til håndtering af hundene i deres maj udgave af medlemsbladet “Hunden”. Vi er super stolte af, hvad vi har fået skabt og hvor mange hunde vi allerede har hjulpet til bedre dyrlægebesøg. Det er fantastisk at kunne gøre sådan en forskel og at kunne følge vores mange skønne patienter og ejere over tid – så kan vi hele tiden følge med i, at stressniveauet falder og glæden ved dyrlægebesøg stiger.
Som Katrine formulerer det i artiklen:
“I bund og grund handler konceptet om, at hunden ikke skal være bange for dyrlægen. Derfor skal hunden have en god oplevelse hos dyrlægen. Vi gør meget brug af frivillig håndtering, og vi vil aldrig nogensinde holde hunden fast mod dens vilje, for det vil hunden opleve som et overgreb. Og ja så tager tingene måske lidt længere tid, men det gør ikke noget, så længe hunden har en god oplevelse, siger hun.
Læs artiklen her.
Læs også Håndtering
Og her et fra artiklen afsnit om, hvordan en indsprøjtning foregår:
Mai gør klar til at stikke hunden. Imens sidder ejer og Katrine og giver hunden godbidder, som en positiv distraktion. Katrine holder om hunden uden at holde den fast. Mai stikker kanylen ind i huden på hunden, som overhovedet ikke reagerer på stikket. Godbidderne bliver ved at komme i en lind strøm, indtil Mai har hevet det blod ud, hun skal bruge. Hunden roses og en lettet ejer kan tage hunden med ud i Københavns gader igen.
Læs også Bedøvelse af hunde – trygt og med dig som støtte
Vi håber, at vi kan være med til at inspirere en masse hundeejere til at fokusere på positive dyrlægebesøg!
Artiklen er skrevet af Bjarke Kirkegaard Nielsen og kan læses i DKK’s medlemsblad fra maj/23.
Sådan foregår en konsultation
/i Blog, Forside /af anneEn konsultation i Hundeklinikken foregår uden tvang. Vi undersøger og behandler med stressfrie metoder.
Fear free koncept
/i Blog, Forside /af anneFear free konceptet handler om at undgå at overskride din hunds grænser. Vi er specialister i stressfri håndtering.