Cookie Consent by Popupsmart Website

Hunde og lugte

Uhhm eller Bvadr ?
Mange lugte, som vi synes godt om, har vores hunde en anden holdning til. Og deres næser er følsomme!
Det er måske ikke noget, vi lægger mærke til i dagligdagen.
Men det kan blive et problem, hvis et af de produkter, vi gerne vil bruge på hunden har en kraftig lugt. Det er f. eks. tilfældet med mange øre- og øjenprodukter.
Vores veterinærsygeplejerske og hundetræner Katrine viser dig her, hvordan du med en lille smule omtanke kan lære hunden at synes godt om en bestemt lugt.
Det er smart af to årsager:
  • Du undgår at skræmme hunden væk, første gang du bruger produktet (med det resultat, at din hund smutter, næste gang du tager flasken frem)
  • Du skaber en positiv stemning og “hype”, når hunden ser produkt flasken (Det gør det nemmere at få hunden til at samarbejde om påføringen, når den allerede forbinder lugten med gode ting og sager). Det er smart!
Det er ikke uden grund, at hunde bliver brugt til mange forskellige snuse- og opsporingsopgaver. Som narkohunde, bombehunde, til at finde overlevende i katastrofeområder og meget andet. Og senest også til at spore corona. Man kan også som privatperson træne sin hunds lugtesans, eksempelvis er Nosework blevet en meget populær disciplin.
Lugtesansen er HELT imponerende ved hunde. Du kender det garanteret også fra din egen hund, eksempelvis når I går ture og ruten bestemmes af ‘snuden i sporet’. Det er et kæmpe snusesans-bombardement, som den udsættes for.
Hun har omkring 300 millioner receptorer, der opfanger lugtesignalstoffer (til sammenligning har vi omkring 5 millioner). Og som om det ikke skulle være ‘nok’, så har hunde endda også en ‘ekstra næse’, hvormed hundens hjerne kan opfange nogle sammensatte dufte. Blandt andet feromoner, der gør, at en hanhund kan lugte en tæve i løbetid på lang afstand.
Og det dér med at hunde og mennesker har forskellige opfattelser af, hvad der er gode dufte og dårlige lugte bliver vi også mindet om, når vi ser, hvor optaget hunde er af at snuse til hinanden bagi. For hunde er det et bombardement af spændende lugte og kommunikation.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Nyhedsbrev fra dyrlæge på Østerbro

Maja og hendes hund Bella rejser 6 timer for at komme til dyrlæge.

6 timers togrejse for at komme i Hundeklinikken

Maja og Bella tager en 6 timers rejse for at komme til Hundeklinikken. Maja ønsker stressfrie dyrlægebesøg for sin hund.

Håndtering af hunde

Håndtering af hunde

Få hjælp til håndtering af din hund ved negleklip, børstning af pels eller tænder og ørerens mv.