Hunde og lugte
Uhhm eller Bvadr ?
Mange lugte, som vi synes godt om, har vores hunde en anden holdning til. Og deres næser er følsomme!
Det er måske ikke noget, vi lægger mærke til i dagligdagen.
Men det kan blive et problem, hvis et af de produkter, vi gerne vil bruge på hunden har en kraftig lugt. Det er f. eks. tilfældet med mange øre- og øjenprodukter.
Vores veterinærsygeplejerske og hundetræner Katrine viser dig her, hvordan du med en lille smule omtanke kan lære hunden at synes godt om en bestemt lugt.
Det er smart af to årsager:
- Du undgår at skræmme hunden væk, første gang du bruger produktet (med det resultat, at din hund smutter, næste gang du tager flasken frem)
- Du skaber en positiv stemning og “hype”, når hunden ser produkt flasken (Det gør det nemmere at få hunden til at samarbejde om påføringen, når den allerede forbinder lugten med gode ting og sager). Det er smart!
Det er ikke uden grund, at hunde bliver brugt til mange forskellige snuse- og opsporingsopgaver. Som narkohunde, bombehunde, til at finde overlevende i katastrofeområder og meget andet. Og senest også til at spore corona. Man kan også som privatperson træne sin hunds lugtesans, eksempelvis er Nosework blevet en meget populær disciplin.
Lugtesansen er HELT imponerende ved hunde. Du kender det garanteret også fra din egen hund, eksempelvis når I går ture og ruten bestemmes af ‘snuden i sporet’. Det er et kæmpe snusesans-bombardement, som den udsættes for.
Hun har omkring 300 millioner receptorer, der opfanger lugtesignalstoffer (til sammenligning har vi omkring 5 millioner). Og som om det ikke skulle være ‘nok’, så har hunde endda også en ‘ekstra næse’, hvormed hundens hjerne kan opfange nogle sammensatte dufte. Blandt andet feromoner, der gør, at en hanhund kan lugte en tæve i løbetid på lang afstand.
Og det dér med at hunde og mennesker har forskellige opfattelser af, hvad der er gode dufte og dårlige lugte bliver vi også mindet om, når vi ser, hvor optaget hunde er af at snuse til hinanden bagi. For hunde er det et bombardement af spændende lugte og kommunikation.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
/i Forside /af GlennArtikel om os: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt
/i Blog, Forside /af anneDansk Kennel Klub har bragt en flot artikel om vores klinik og positive tilgang til håndtering af hundene i deres maj udgave af medlemsbladet “Hunden”. Vi er super stolte af, hvad vi har fået skabt og hvor mange hunde vi allerede har hjulpet til bedre dyrlægebesøg. Det er fantastisk at kunne gøre sådan en forskel og at kunne følge vores mange skønne patienter og ejere over tid – så kan vi hele tiden følge med i, at stressniveauet falder og glæden ved dyrlægebesøg stiger.
Som Katrine formulerer det i artiklen:
“I bund og grund handler konceptet om, at hunden ikke skal være bange for dyrlægen. Derfor skal hunden have en god oplevelse hos dyrlægen. Vi gør meget brug af frivillig håndtering, og vi vil aldrig nogensinde holde hunden fast mod dens vilje, for det vil hunden opleve som et overgreb. Og ja så tager tingene måske lidt længere tid, men det gør ikke noget, så længe hunden har en god oplevelse, siger hun.
Læs artiklen her.
Læs også Håndtering
Og her et fra artiklen afsnit om, hvordan en indsprøjtning foregår:
Mai gør klar til at stikke hunden. Imens sidder ejer og Katrine og giver hunden godbidder, som en positiv distraktion. Katrine holder om hunden uden at holde den fast. Mai stikker kanylen ind i huden på hunden, som overhovedet ikke reagerer på stikket. Godbidderne bliver ved at komme i en lind strøm, indtil Mai har hevet det blod ud, hun skal bruge. Hunden roses og en lettet ejer kan tage hunden med ud i Københavns gader igen.
Læs også Bedøvelse af hunde – trygt og med dig som støtte
Vi håber, at vi kan være med til at inspirere en masse hundeejere til at fokusere på positive dyrlægebesøg!
Artiklen er skrevet af Bjarke Kirkegaard Nielsen og kan læses i DKK’s medlemsblad fra maj/23.
Sådan foregår en konsultation
/i Blog, Forside /af anneEn konsultation i Hundeklinikken foregår uden tvang. Vi undersøger og behandler med stressfrie metoder.
Fear free koncept
/i Blog, Forside /af anneFear free konceptet handler om at undgå at overskride din hunds grænser. Vi er specialister i stressfri håndtering.