Hvilke vacciner skal min hund have?
Vacciner er med til at holde din hund rask og beskytte den imod en række sygdomme, som kan være alvorlige.
De grundlæggende vacciner, som alle hunde bør have.
DHPP vaccine (beskyttelse mod distemper, hepatitis, parvovirus, og parainfluenza)
DHPP vaccine, også kendt som DHLPP vaccine, er en grundlæggende vaccine, som anbefales til alle hunde. Vaccinen beskytter mod fire alvorlige sygdomme, der kan påvirke hunde, nemlig distemper, hepatitis, parvovirus, og parainfluenza. De tre førstnævnte kan i værste fald være dødelige.
Distemper er en alvorlig virussygdom, der kan påvirke hunde i alle aldre. Symptomerne inkluderer feber, hoste, opkastning, diarre, og øjenbetændelse.
Hepatitis er en alvorlig leverinfektion, der også kan påvirke hunde i alle aldre. Symptomerne inkluderer feber, øjenbetændelse, appetitløshed, opkastning, og diarré.
Parvovirus er en alvorlig virusinfektion, der især påvirker hvalpe. Symptomerne inkluderer feber, opkastning, diarre (ofte med blod), og dehydrering.
Parainfluenza er en infektion i øvre luftveje, der kan påvirke hunde i alle aldre. Symptomerne inkluderer hoste, åndenød, og nysen. Parainfluenza er lige så alvorlig som de andre sygdomme, som vaccinen beskytter imod. Vær opmærksom på, at den kan det være meget ubehagelig for hunde, især hvis de har astma.
DHPP vaccine gives som en serie af to eller tre doser til hvalpe, afhængigt af producenten. Derefter som en årlig booster for voksne hunde.
Rabies vaccine (beskyttelse mod rabies)
- Vaccinen beskytter imod sygdommen rabies, også kaldet hundegalskab.
- Vaccinen er lovpligtig, hvis din hund skal med til et andet land eller du importerer en hund fra et andet land.
Rabies vaccine er en grundlæggende vaccine, der anbefales til alle hunde. Vaccinen beskytter mod rabies, en alvorlig virusinfektion, der kan påvirke hunde og andre dyr, herunder mennesker.
Den overføres gennem bid fra inficerede dyr. Symptomerne inkluderer aggression, skørbug og paralysering. Hvis du mistænker, at din hund har rabies, bør du kontakte en dyrlæge med det samme. Sygdommen kan være dødelig, hvis den ikke behandles.
Rabies vaccine gives af to omgange til hvalpe og derefter som en årlig booster for voksne hunde. Det er vigtigt at følge den anbefalede vaccineplan for at sikre, at din hund er beskyttet mod rabies.
Læs mere om rabies vaccinen på fødevarestyrelsens hjemmeside
Valgfrie vacciner afhængigt af hundens livsstil
Leptospirosis vaccine (beskyttelse mod leptospirosis, en bakteriel infektion, der kan påvirke nyrer, lever, øjne, og andre organer)
Leptospirosis vaccine er en valgfri vaccine, der anbefales til hunde, der har en høj risiko for at blive inficeret med leptospirosis. Leptospirosis er en alvorlig bakteriel infektion, der kan påvirke nyrer, lever, øjne, og andre organer hos hunde. Infektionen overføres gennem urin fra inficerede dyr. Symptomerne inkluderer feber, appetitløshed, træthed, og vandladningsproblemer.
Leptospirosis vaccine gives som en serie af to doser til hvalpe, afhængigt af producenten. Derefter som en årlig booster for voksne hunde. Det er vigtigt at følge den anbefalede vaccineplan for at sikre, at din hund er beskyttet mod leptospirosis.
Leptospirosis vaccine anbefales især til hunde, der bor i områder med høj risiko for infektion. Det er f.eks. områder med et højt fugtighedsniveau eller områder med højt niveau af rådne materialer, der kan være et ynglested for leptospira-bakterier. Det anbefales også til hunde, der har en høj risiko for at komme i kontakt med urin fra inficerede dyr. F.eks. hunde, der jæger eller lever i nærheden af gårde.
Leptospirosis vaccine er ikke påkrævet for alle hunde, men det kan være en god idé at overveje vaccinen, hvis din hund har en høj risiko for at blive inficeret med leptospirosis.
Bordetella vaccine (beskyttelse mod kennelhoste, en infektion i øvre luftveje)
Bordetella vaccine er en valgfri vaccine, der anbefales til hunde, der har en høj risiko for at blive inficeret med kennelhoste. Kennelhoste er en infektion i øvre luftveje, der kan påvirke hunde i alle aldre. Infektionen overføres gennem luftbårne dråber fra inficerede hunde. Symptomerne inkluderer hoste, åndenød, og nysen. Selv om kennelhoste ikke er så alvorlig, som nogle af de andre nævnte sygdomme, kan det være særligt ubehageligt for hunde, især hvis de har astma.
Bordetella vaccine gives som en enkelt dosis til hvalpe, afhængigt af producenten. Derefter som en årlig booster for voksne hunde. Det er vigtigt at følge den anbefalede vaccineplan for at sikre, at din hund er beskyttet mod kennelhoste.
Bordetella vaccine anbefales især til hunde, der lever i tætte kvarter med mange andre hunde, f.eks. i kenneler, hundeparker, eller hundedagplejehjem. Den anbefales også til hunde, der har en høj risiko for at komme i kontakt med inficerede hunde. F.eks. hunde, der deltager i udstillinger eller andre hundebegivenheder.
Bordetella vaccine er ikke påkrævet for alle hunde, men det kan være en god idé at overveje vaccinen, hvis din hund har en høj risiko for at blive inficeret med kennelhoste.
Influenza vaccine (beskyttelse mod hundeinfluenza, en infektion i øvre luftveje)
Influenza vaccine er en valgfri vaccine, der anbefales til hunde, der har en høj risiko for at blive inficeret med hundeinfluenza. Hundeinfluenza er en infektion i øvre luftveje, der kan påvirke hunde i alle aldre. Infektionen overføres gennem luftbårne dråber fra inficerede hunde, og symptomerne inkluderer hoste, åndenød, og nysen. Selvom hundeinfluenza ikke er så alvorlig som nogle andre sygdomme, kan det være særligt ubehageligt for hunde, især hvis de har astma.
Influenza vaccine gives som en serie af to doser til hvalpe, afhængigt af producenten, og derefter som en årlig booster for voksne hunde. Det er vigtigt at følge den anbefalede vaccineplan for at sikre, at din hund er beskyttet mod hundeinfluenza.
Influenza vaccine anbefales især til hunde, der lever i tætte kvarter med mange andre hunde, f.eks. i kenneler, hundeparker, eller hundedagplejehjem. Det anbefales også til hunde, der har en høj risiko for at komme i kontakt med inficerede hunde, f.eks. hunde, der deltager i udstillinger eller andre hundebegivenheder.
Influenza vaccine er ikke påkrævet for alle hunde, men det kan være en god idé at overveje vaccinen, hvis din hund har en høj risiko for at blive inficeret med hundeinfluenza. Det er altid en god idé at tale med din dyrelæge om de bedste vaccinevalg for din hund.
Hos os træner vi hunde til ‘Dyrlægebesøg med glæde’ – Læs mere om det her.
Hvornår skal hunde vaccineres?
Vaccineplaner for hvalpe
Det er vigtigt at starte vaccineplanen for hvalpe så tidligt som muligt, da de er særligt modtagelige for infektioner i deres første leveår. Hvalpe bør vaccineres mod en række alvorlige sygdomme, der kan påvirke deres helbred og overlevelse.
Det anbefales generelt at starte vaccineplanen for hvalpe, når de er omkring 6-8 uger gamle. Derefter vil de typisk have behov for en række boosterdoser for at sikre, at de er beskyttet mod sygdomme. Boosterskemaet afhænger af producenten, men hvalpe vil typisk have behov for boosterdoser hver 3-4 uge, indtil de er omkring 16 uger gamle. Derefter vil de have behov for årlige boosterdoser for at sikre, at de fortsat er beskyttet mod sygdomme.
Læs om vore smart start hvalpepakke
Vaccineplaner for voksne hunde
Det er vigtigt at holde din voksne hunds vaccineplan opdateret for at sikre, at den er beskyttet mod alvorlige sygdomme. Voksne hunde har typisk behov for årlige boosterdoser for at sikre, at de fortsat er beskyttet mod sygdomme.
Boosterskemaet afhænger af producenten, men voksne hunde vil typisk have behov for boosterdoser hvert 1-3 år. Afhængig af hvilken vaccine de modtager.
Derudover er det en god idé at tale med os om eventuelle særlige risici for sygdomme for din hund. Hvis din hund har en høj risiko for at blive inficeret med en bestemt sygdom, kan det være en god idé at overveje en vaccine, der beskytter mod denne sygdom.
Bivirkninger af hundevacciner
Almindelige bivirkninger
Vacciner kan have bivirkninger, men de fleste bivirkninger er milde og forekommer kun i et kort tidsrum efter vaccinationen. Almindelige bivirkninger inkluderer:
Smerter på vaccinestedet: Dette er den mest almindelige bivirkning, og det er normalt at se en lille rødme eller hævelse på vaccinestedet. Dette forsvinder normalt inden for et par dage.
Feber: Feber er en normal reaktion på vaccination, men hvis din hund har en høj feber, bør du kontakte din dyrlæge.
Åndenød og hoste: Disse bivirkninger er normale og vil normalt forsvinde inden for et par dage. Hvis åndenød eller hoste vedvarer, bør du kontakte din dyrlæge.
Træthed og sløvhed: Din hund kan være mere træt og sløv end normalt efter vaccination, men dette bør gå væk inden for et par dage.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl eller nervøs i forbindelse med vacciner.
Sjældne bivirkninger
Selvom de fleste bivirkninger efter vaccinationer er milde og kun forekommer i et kort tidsrum, kan der i sjældne tilfælde være mere alvorlige bivirkninger. Disse sjældne bivirkninger inkluderer:
Anafylaktisk chok: Dette er en alvorlig allergisk reaktion, der kan være livstruende. Symptomerne inkluderer åndenød, hævelse i ansigtet, og et fald i blodtrykket. Hvis du oplever disse symptomer efter vaccination, bør du søge dyrlægehjælp med det samme.
Autoimmune sygdomme: I sjældne tilfælde kan vaccinationer føre til autoimmune sygdomme, hvor kroppen angriber sine egne celler og væv. Symptomerne kan variere afhængigt af hvilken type autoimmune sygdom der opstår, men kan inkludere f.eks. hududslæt, træthed, og feber.
Tumorer: I sjældne tilfælde kan vaccinationer føre til dannelse af tumorer på vaccinestedet. Disse tumorer er normalt godartede, men bør fjernes af en dyrlæge, hvis de opstår.
Det er vigtigt at huske, at vacciner generelt er sikre og effektive til at beskytte din hund mod alvorlige sygdomme, og bivirkningerne yderst sjældne.
Hvad skal man gøre, hvis man er i tvivl om, hvilke vacciner ens hund skal have?
Hvis du er i tvivl om, hvilke vacciner din hund skal have, kan du altid kontakte os. Vi giver dig rådgivning om den bedste vaccineplan for din hund baseret på dens alder, sundhedstilstand og livsstil.
Der er en række faktorer, der kan påvirke, hvilke vacciner din hund skal have, herunder:
- Alder: Hvalpe har typisk behov for en række boosterdoser for at sikre, at de er beskyttet mod alvorlige sygdomme. Voksne hunde har typisk behov for årlige boosterdoser for at sikre, at de fortsat er beskyttet mod sygdomme.
- Sundhedstilstand: Hvis din hund har en særlig sundhedstilstand, kan det være nødvendigt at overveje specielle vacciner. Dette gælder f.eks. hvis din hund har et særligt lavt immunforsvar.
- Livsstil: Din hunds livsstil kan også påvirke, hvilke vacciner den skal have. Hvis din hund f.eks. lever i tætte kvarter med mange andre hunde, kan det være en god idé at overveje en vaccine mod hundeinfluenza.